tam ben “bukitabınadınınasılkısaltırım,ellikarakteresığmıyor,kahrolsözlük!” şeklinde homurdanır ve adı nedeniyle de kitaba küfrederken yayınevi’nin yanına devrim stratejisi yazdığını görerek rahatladım az önce.
beşinci lenin’in (v. lenin yazmışlar kitabın içinde, kabahat bende değil) çevirilen eserinin kapağında marksist eylemin çocukluk hastalığı ve devrim stratejisi yazmakta.
türkçesi osman saidoğlu’na ait, gün yayınları’ndan çıkmış 1968 yılında.
bunları 12 eylül’de hangi bodrumda hangi mezarda sakladığını sormak istediğim büyüğüm, mart diye de eklemiş kalemiyle 🙂
pembe zemin üzerine siyah ve beyaz yazılardan oluşan bir kapak tasarımı var kendisinin.
— arka kapak —
devrim stratejisi ismi altında sunduğumuz bu kitap 1920 yılında avrupadaki, özellikle ingiltere ve almanyadaki, her yürlü parlamanter ve sendikal uyuşmalara karşıt olan aşırı sol’u doğru yola getirmek amacile kaleme alınmıştır. lenin bu kitabında devrimci eylemin yeni romantiklerine <<marksist diyalektik>> ya da <<uygulanmış diyalektik>> dersleri verir. proleter devrimciliğe ârız olan goşizm ve bunalımlarına bu lenin’ci gerçekçilik, büyük bir uyarmadır. 1920 lerde, bu küçük kitabın elyazmasında şu ibare bulunmaktaydı:
<<marksist taktik ve strateji üzerine halkçı bir sohbet denemesi>> 1920 lerden bu yana çeşitli dillere, çeşitli adlarla aktarılan bu kitap, proleter devrimciliğin ve de marksist literatür’ün en ünlü klasiklerinden biridir.
fiatı : 7,5 lira
— arka kapak —