Menü Kapat

Vosvos Üzerine – 1

(ÖN BİLGİLENDİRME : BU YAZI 2010 YILINDA YAZILDIĞI İÇİN, RAKAMLAR O GÜNÜN RAKAMLARIDIR.)
sözlükten aldığım mesajlar doğrultusunda dilim döndüğünce bir şeyler anlatmak istiyorum bu arabaya dair.
vosvos dediğmiz tek bir kasa, tek bir tasarım değildir. nasıl ki toyota corolla bile günümüzdeki tasarımına ulaşana kadar pek çok kez makyajlandıysa ve kasa tasarımı değiştirildiyse vosvosun da başına aynı şey gelmiştir. hatta değişim konusunda guiness rekortmenliği vardır.
yani, yolda gördüğünüz her vosvos birbirinin aynısı değildir.
ufak makyajları ilerde anlatacağım, bu yüzden vosvosları ikiye ayıralım başlangıçta.
pre 68 ve late diye ikiye ayırırız vosvosları, çokça “pre 67” terimini duyarsınız forumlarda, aslında yanlıştır bu. türkiye ve avrupa satışında kasa değişimi 68 yılında yapılmıştır, 1967’de bir tek amerika’ya yeni kasalar gönderilmiştir.
1966 VW Kafer
resimde gördüğünüz klasik bir 66 modeldir mesela. büyük farklı, düz camlı ve alçaltılmış güzel bir vosvos.
acemsi için bir 66 ile 68 arasındaki en büyük farkın çamurluklarda, yani far ve stop görünümünde olduğunu söylemekle yetineceğim bu yüzden.
1968 öncesindeki serilerde split ve oval camlıları göreceksiniz ama boşuna heveslenmeyin 1953 model bir vosvos sahibi olacak kadar çok paranız yoksa, split cam’a sahip olamayacaksınız. aynı şekilde oval bulmanız da hiç kolay değil.
klasik bir pre kullanıcıs olmaya heveslenen taze vosvosçuları burada uyarmak istiyorum, hem çok vaktiniz hem de orjinal parçalarına sahip olmak için -gerektiği zaman yurt dışından getirtecek kadar – çok paranız olmalı bir pre’nin hakkını verebilmek için.
vosvosa ucuza sahip olma sevdalıları için bir uyarı da burada geliyor, vosvos ucuz bir uğraşı değildir.
yıllık 40-80 tl arasında değişen vergisi, 200-300 tl’nin üzerine çıkmayan sigorta bedeli olsa da, vosvos para yemeyi seven bir evlattır.
hiçbir masrafı olmadığını düşündüğünüz zaman geldiğinde de, ekstra aksesuar almayı arzulamaya başlarsınız.
pre’lerle ilgili bu kadar bilgi yeter, umarım acemiler pre almamaları gerektiğini şimdiye kadar anlamışlardır.
late alacak olan acemilerimize yeni bir uyarı geliyor : `vosvosun üstü kesilmez`!
kırmızı ışıkta, trafikte, bazen yanımda bitiveren motorlu polislerin bile söylediği bir şey var, bunun üstünü kestirsen fıstık gibi olur!
hayır kardeşim, olmaz!
vosvosun üstü kesilmez, bırakın bu saçmasapan inancı geride.
vosvosun üstünü kesmekle, sizin dört tane kaburganızı almak arasında bir fark yok. ya da omurganızdan iki tane omur çekiverelim, ha?
ne dersiniz?
kabuğundan sıyrılmış kaplumbağa gördünüz mü doğada? bugün bile üretilen üstü açık arabalar, muadillerinden daha fazla yıpranmaya açıkken sen kalkmış en yenisi otuz küsür yaşında olan bir arabanın üstünü kestirmeye kalkıyorsun. olacak iş mi?
eğer orjinal üstü açık alacak paran varsa, al ve garajda sakla. ama üstünü kestireceğim diyorsan, vazgeç bu sevdadan.
zaten üstü kestirdikten sonra ruhsata işletmen mümkün değil, vosvosun bir dahaki muayeneden geçemeyecek ve ne hâllere düşeceksin.
bu sıkıntıyı göğüslemeye bile razı olsan dahi, bu arabayı 2011 yılına kadar yaşatmış insanlara saygından yapma bunu.
bu konuyu da açıklığa kavuşturduk mu?
neymiş, kaplumbağa kabuğuyla güzelmiş.
gelelim late serilere.
bu late serileri standartlar, süperler, mutantlar olarak ayıracağım.
standart bir late şöyle oluyor :
Late VW Kafer
yukarıdaki resimden görünen en büyük farkının çamurluk olduğunu söylemiştim. eh, öyle sayılır.
düz camlı standart seri 1200/1300/1500 gibi isimlerle çıkarıldı. bunlar model olduğu gibi, motor gücünü de söyleyen sayılardır.
yani 1500 motorlu bir standart modele binebilirsiniz pekâlâ.
standart serinin dışına çıkılmaya başlanan 70’li yılların başında 71 ve 72 yıllarında 1302 diye bir mutant çıkarılmıştı mesela.
standartlardan, arkada motor kaputunun üstünde yer alan mazgallarla ve aksesuarlarıyla ayrılan bu serinin otomatik vitesli modelleri olduğu gibi, fabrikadan 1600 motor olarak çıkan ilk modeller de 1302 s modelleridir.
düz cam ile bombe cam arasındaki geçiş modeli diyebiliriz 1302 serisine. estetik olarak çekici bulmadığım bu seriyi de, yeni başlayan vosvosçulara çok da tavsiye etmiyorum.
merak edenler http://www.1302super.com/ adresinden detaylı bilgi alabilirler.
gelgelelim asıl serimiz sayılan 1303’lere. acemilere vosvosa başlamaları için 1303’leri öneririm genelde. daha user friendly olduğu kadar, parça maliyeti açısından da daha az zorladıkları için.
bir pre tamponu cip1 fiyatıyla 230 dolarken, late/super tamponunda fiyat 100 doların altına inmekte. sizce de haksız mıyım?
neyse… piyasanın kızıştığı ve volkswagen’ın rakiplerinin karşısında kozunu artırabilmek için kafer serisinde en çok özelliğe gittiği seri olan 1303’ler 73-74-75 yılında almanyada üretilmişlerdir ve 1303, 1303 l, 1303 s, 1303 ls gibi isimlerin altında bir çok yan özellikle gelmişlerdir.
türkiye’de nâmı alıp yürümüş olan `big` dediğimiz 1600 motorlu ve ahşap vites kolu tutacağı, göğüste maun kaplama gibi özellikler bulunduran seri 1303 s kategorisinde yer alır mesela. esas itibariyle içinde “süper” anlamında s kelimesini bulunduran tüm modeller 1600 motordur.
ve l ise lüks’ün kısaltmasıdır tabii ki.
bilgimin yetmediği yerler de olduğu gibi, acemiyi detaya boğmak istemediğimdem özet geçeceğim bu kısmı.
standart 1303’ler, yani standart süper modeller gibi bir şey demiş gibi oluyorum yine 1300 motordur.
süperliği kasa tasarımı itibariyle standart düz camdan ayrımından kaynaklanmalıdır.
1303 serimizi tanıtmaya başladık. standart 1303’ler esas itibariyle sadece kasa açısından farkederler standart 1300’lerden.
bir tek 75 yılında 1303’lerde pilot koltuk, kremayer direksiyon ve salyangoz fan gibi özellikler içinde gelmiştir (yanlış bilmiyorsam).
bu seri, yeni vosvosçunun dostu olan seridir. cana yakın, kullanımı rahat ve tüketim açısından ekonomiktir.
1303 s ve türevleri de motor bakımından ayırılırlar öncelikle. bir 1303 s veya ls’in sizin açınızdan öncelikle 1600 motor ve pilot koltuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
örnek bir 1303 görüntüsü de ekleyelim buraya :
1975 VW 1303 Avni
şimdiye kadar verdiğim bilgilerin yeni bir vosvosçunun oldukça işine yarayacağını düşünüyorum.
eğer en azından kasa konusunda karar verdiyseniz, detaylara vosvos forumlarından ulaşabilirsiniz.
sunroof, klima, farklı fren sistemi ya da renk gibi detayları vermeye gerek görmedim.
yani yeni bir vosvosçunun orjinal big’in sadece üç renkte üretildiği gibi detaylara ihtiyacı yok bence.
asıl ihtiyaç duyduğunuz şey, “hangi vosvosu seçeceğinize karar vermek”tir.
yoksa çocukluğunuzdan beri hayalini kurduğunuz şeye sahip olmanın mutluluğunu yaşamak yerine, sorunlu bir arabaya sahip olmanın mutsuzluğunu yaşayabilirsiniz kolaylıkla.
Not 2 : Vosvos Üzerine – 2 yazısını da muhakkak okuyun!!

44 Comments

  1. İsmail

    Bu güzel paylaşım için öncelikle teşekkür.
    Bende vosvos almayı düşünen acemi bir hayranım. Nedendir bilmem ama 66-71 yılları arası üretilen ön torpidosu metal olan modellerini beğeniyorum. Yani sizin yukarıda pre diye tabir ettiğini . Ama bir acemi için uzak durulması gerektiğinden bahsettiğiniz için gözüm korktu. Pre modellerini alırken nelere dikkat etmek gerekir. 8000TL civarı bütçe ayırmayı düşünüyorum. http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-klasik-araclar-klasik-otomobiller-cok-sik-vosdost-138339718/detay bu model güzel görünüyor. Ama sizce pre modellerinden uzak mı durmalıyım. Değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.

    • Caner Çelik

      Merhaba, sahibi kusura bakmasın ama bu aracı düşünmeyin bile!
      66 model ile 71 model arasında ciddi farklar vardır.
      pre 68 (amerika için pre 67) modellerde badem farlar vardır mesela, lâkin bu araçta çamurluklar değiştirilmiş, late (68 ve sonrası) çamurluğu takılmış.
      Bu bizim kendi aramızda mutant dediğimiz vosvoslardan. Ön konsoldaki deri aksesuar ise 1302 serisi ile vosvoslarda görülmüş bir aksesuardır ki onun da 66’da orjinal aksesuar olma şansı yok.
      8000 TL civarı güzel vosvos bulursunuz, sıkmayın canınızı, başlangıç için tavsiyelerimi dinleyin, 1303 ile başlayın.
      Vosvosta ustalaştıktan sonra “torpidosu metal” dediğiniz standart kasaya geçmeniz daha makul olacaktır.

  2. Uğur Aydıner

    Caner Bey merhaba.
    Uzun süredir vosvos arıştırıyorum ve yeterli miktarı toparlayabildiğimde almayı planlıyorum. Düz cam takıntım olduğu için 1200-1300 modellerine bakıyorum. Prelerde parça tedariği ve ücretlerinin pahalı olması 68-74 model arasına atıyor beni. 1302 lerde ön bagajın yuvarlak hatlarda gelmesi beni itiyordu ama son bi kaç gündür onlarada bakmaya başladım. Bu modelleri tavsiye etmeme nedeniniz nedir?

    • Caner Çelik

      Standart kasanın rüzgar direncinin daha düşük olmasının yanı sıra konfor.
      1303’e binerken gerçekten arabaya biniyor gibi hissedeceksiniz.
      4 yıldır 1303 sahibiyim, ondan once de 1300’üm vardı. 1303’e bindikten sonra bir daha standart kasanın yüzüne bakmadım 🙂

  3. furkan altun

    bende 2 senedir bilgisayar başında kendimce araştırma yapıyorum ve az da olsa biraz anlamaya başladım benim aklımda olan model 1303LS yada BİG modeli fakat hiç canlı bir vosvosda deneyimim olmadığı için uygulama konusunda eksiğim size baktığım bir vosvosu göstermek istiyorum http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-klasik-araclar-klasik-otomobiller-1974-yapili-orjinal-vosvos-145410936/detay/ bu vosvos sizce nasıl birde big model vardı ama yayından kalmış 1-2 haftaya yeniden eklenir eğer kızmazsanız onun hakkındada yorumunuzu almak isterim

    • Caner Çelik

      Benzin fiyatlarının başını alıp gittiği bir ülkede 1303 S Big veya 1303 LS istemek, 1600 motor ile benzincileri zengin etmek gibi görünüyor 🙂
      Fakat ne yalan söyleyeyim, Avni’ye sahip olmasaydım sunroof’a sahip bir 1303 LS sahibi olmayı çok isterdim 🙂
      Vosvos konusunda bir uzman olmadığım gibi bir vosvosun sadece fotoğraflarına bakarak hakkında çok fazla şey söyleyemem. Özellikle model aksesuarlarının dışına çıkıp mutant bir vosvos olmuşsa, o zaman konuşabilirim 🙂
      Bu araç hakkında söyleyebileceğim tek şey, kaportasının düzgün göründüğü – ön kaput huylandırdı bir tek. Onun dışında cam kolu, vites sapı kesinlikle değişmeli! 🙂
      Torpido kaplaması uygulanmış, düzgün görünüyor ama koltuk kaplaması korkunç olmuş!
      Daha detaylı bir eleştiride bulunabilmek için yakından görmeli, dokunmalıyım. Motoru görmeli, sesini dinlemeliyim.
      Madem Ankara’da yaşıyorsunuz – öyle tahmin ediyorum en azından – Volksder’e uğrayabilir, İlker Kılınç ile çay içebilir ve onun fikirlerini alabilirsiniz. Topluluk mensuplarının vosvoslarını almak her zaman avantaj olmuştur, camianın tanıdığı vosvosların artısı/eksisi bilinir çünkü.
      Vosvos almadan önce forumlarda dolaşmanızı ve duayenlerle tanışmanızı önereceğim size 🙂

    • Caner Çelik

      Birinci ve ikinci yazıyı okuduysanız, başlangıç için önerdiğim kasanın 1303 serisi olduğuna dikkat etmişsinizdir.
      Düz cama kıyasla sirkülasyonu daha fazla olan bombe camlı bir vosvos, beklentilerinizi karşılayamaması durumunda, en rahat elden çıkarabileceğiniz vosvoslardan biri olacaktır.
      Öte yandan, sunrooflu bir vosvos normal bir vosvosa kıyasla daha risklidir. Doğru şekilde restore edilmemiş,parçaları yenilenmemiş bir sunroof, yağışı havalarda sizi üzebilir.
      Hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum lâkin alacağınız vosvosu kendi şehrinizden seçmeniz, ustasıyla konuşmanız ve daha da önemlisi, kendinize bir usta bulup ona kontrol ettirmeniz çok iyi olur.
      Vosvos sevdalılarının çoğunun düştüğü hata, bindikleri ilk vosvosa aşık olmalarıdır.
      Oysa ki, unutmamanız gereken şey, önünde sonunda aldığınız şeyin gerçek bir araba olduğudur ve kötü bir araba, insanı arabaya binmekten soğutur.

        • Caner Çelik

          Merhaba,
          Daha önce de söylemiştim, sadece ilâna bakarak bir araç hakkında konuşmanın çok da mümkün olmadığını. Forumlara üye olup oradaki insanlarla tartışmak, onlardan fikir almak sizin açınızdan çok daha faydalı olacaktır.
          Bu araçla ilgili olarak söyleyebileceğim şey şu :
          Aracın muayenesi yok, tüplü ve ruhsata işli diyor ama muayeneye girmeye hazır mı bu araç?
          Muayeneden geçebilmesi için daha ne kadar harcamanız gerekecek?
          Alt takımın elden geçmesi ile kastedilen sorun ne kadar büyük?
          Her hâlükarda, sizin buna harcayacak paranız var mı?
          “İster lokal, ister komple boya yapılabilir” demek, bu aracın boyası ömrünü tamamladı demektir. Boya yaptırmak için üzerindeki boyayı temizlediğinizde ortaya çıkacak çürükleri yaptıracak birkaç bin TL var mı cebinizde?

  4. sezer

    merhabalar ben woswos almayı pilanliyorum fakat bu aracın üstünün açık olmasını istiyorum;
    ama kafamda soru işarteleri var
    1 üstü açık araç vizeden gecerken sıkıntı olur mu?
    2 satılık araçlarda üstü açık araçlar var ama kimse bilgi vermemiş konu hakkında
    3 hangi model almalıyım?
    4 sogutma sisemleri ile ilgili herkez birşey söylüyor kafam karıştı bunun hakkında bir bilgi verebilirmisiniz?
    şimdiden teşekkür ederim

    • Caner Çelik

      İki yazımı da okuduysanız üstü açık vosvos hakkında ne düşündüğümü bilirsiniz.
      Ruhsata işli olmayan üstü açık bir vosvos muayeneden geçemez.
      Kaldı ki orjinal olarak üstü açık olmayan bir vosvos almak akıl kârı değil.
      Hava soğutmalı bir motora sahiptir vosvos. Havanın yağı soğutması mantığıyla çalışır. Olayın özü budur.

  5. selçuk

    Merhaba,
    Sevgili Caner, uzun süredir araştırmalar yapıyorum. Yaptığım araştırmaların birinde (şans eseri) bu sayfaya gelmiş bulunmaktayım. Yazını ve yorumları tamamen okudum. Kafamda oluşan bilgiler daha bi’netlik kazandı. Bende vosvos almayı planlıyorum ancak, acelem yok. Kötü bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorum.
    Sözün özü; hayalimdeki araç, renk ve model olarak budur.
    http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-klasik-araclar-klasik-otomobiller-1966-pire-orjinal-1300cc-yeni-restorasyon-189964097/detay
    Bu modellerin yüksek bütçeli olduğunu biliyorum.
    Hayal ettiğim aracın son halininde bu olmasını istiyorum(:
    http://i.hizliresim.com/g4jGyO.jpg
    Sonuç olarak, ayırdığım bütçe 30 bin.
    Bu tutarın üzerine çıkmayı düşünmüyorum ama gerekirse bir miktar daha ayırabilirim.
    (Etrafımda, “manyak mısın?” “Vosvosa bu para verilir mi?” “Git şunu al, bunu al” diyen bolca insan var.
    Ben hayalimin peşinden gitmeye kararlıyım, sonuçlarına katlanmakta benim sorunum.
    Tek korkum kötü bir sürpriz yaşayıp, hayalimden soğumam. Sizden istediğim şey, yapmayı planladığım bu işin oluru nedir? Ben biraz hayal-perest biriyim, ayakları yere basan birinden fikir almak (en azından bu konu için) iyi olacaktır diye düşünüyorum.

    • Caner Çelik

      Sevgili Selçuk, bu kadar bilinçli ve kararlı bir vosvosçu adayı ile karşılaşmak benim için oldukça keyifli bir şey oldu.
      Lâkin baştan yaptığım uyarıları ve önerileri bir kez daha hatırlatmak isterim sana. Pre yerine late bir model ile başlamak her zaman daha avantajlı olacaktır.
      Fotoğraftaki vosvos orjinal hâliyle sunroof’u olan bir vosvos. Böyle bir parçadan Türkiye’de birkaç taneden fazla olmadığını, bir-iki tane de sonradan üstü kestirilerek bu hâle getirilmiş çakma sunroof’lu pre olduğunu bilmeni isterim.
      Prestij vosvosları grubundan olan bu arkadaştan bir taneyi düşürmen çok zor olacaktır. Sahipleri satmaya yanaşmıyor genelde 🙂
      Hele ki, 40 yaş üstü bir klasiği alçaltacak ve hoodride formuna sokacaksan, satacakları varsa da satmayabilirler sana 🙂 Çünkü bu dönüşüm orjinalliğine darbe vuracaktır.
      Bu tip projeler için genelde hurdaya yakın vosvosları bulmayı ve onları hayata döndürmeyi tercih ediyorlar insanlar. Böylece, çöpe gideceğine otoban faresi oldu diye hava atabiliyorlar! 🙂
      Ayrıca bu alçaklığın sürüşte kalite kaybına yol açacağını, Türkiye yollarında her çukur ve tümsekte senin içini yakacağını söylememe gerek yok sanıyorum! 🙂
      Kafasına koyduğu projeyi hayata geçiren insanları takdir ederim, senin bu konudaki motivasyonunu da takdir ediyorum ama yine de bir düşün istersen, olmaz mı?
      Hevesini kırmak için söylemiyorum bunları, sen hevesini aldıktan sonra o vosvosa hakkını verecek bir başka sahip bulabilir misin sonrasında, bundan emin olamıyorum.
      Gel sen yine bir 1303 ile başla, etkinliklere katıl, sosyal çevre edin. Pre’ye denk gelirsen, takas et, bir tur at. Nasıl bir şey olduğunu gör. Birkaç yıl late ve pre serilerinde deneyim edindikten sonra böyle bir işe kalkış.
      İlk aldığın vosvos ile proje vosvosu yaratmaya çalışman hem fiziksel, hem de psikolojik olarak seni ziyadesiyle yıpratabilir. Üstelik sonucu da hayal kırıklığı olabilir, ben yaptım o hatayı, bu yüzden söylüyorum. 🙂
      Not : Gelibolu’ya düşerse yolun, Ali Efe bir tanış ve konuş. Kendisi vosvos konusunda çok yetkin bir ustadır.

  6. mahir taran

    Caner Bey merhaba,
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler ve bu güzel yazınız için teşekkürler. Ben de sizin yazınızın ardından ilke kez vosvos alacak biri olarak 1303’lere bakmaya başladım. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir vosvosumuzu ailecek kullanacağız. Ancak webde de bulamadigim bir bilgiyi size sormak sitedim. Ben alacağım vosvosu küçük bir oğlum olduğundan çocuk koltuğu ile kullanacağım. Ama satılık ilanlarına incelediğimde arka koltuklarda çocuk koltuğunu bağlayacak bir emniyet kemeri göremedim.
    Vosvosların arka koltuklarında emniyet kemeri bulunuyor mu? Ya da taktırılabiliyor mu? Sizin bu konu ile ilgili bir bilginiz var mı ya da beni yönlendirebileceğiniz bir yer/biri var mı sormak istedim.
    Şimdiden çok tşekkürler

    • Caner Çelik

      Merhaba Mahir Bey,
      Vosvoslarda ne yazık ki arkada emniyet kemeri mekanizması bulunmamakta. Esas itibariyle 4 kişilik bir aile içini tasarlanmış olan arkada çocukların oturacağı ve onları korumak adına alınan en büyük önlemin arkada kapının olmaması olduğunu söyleyebiliriz.
      Lâkin, arka koltuğun çift parça olması ve alt parçanın rahatlıkla yukarıya doğru kaldırarak yerinden çıkarabiliyor olması – akü tam olarak orada durmakta! – size bu konuda bir avantaj sağlıyor.
      Koltuğu söktükten sonra iyi bir usta ile arkaya zahmetsizce iki adet emniyet kemeri ekleyebilirsiniz. Böylece değil bir, iki adet çocuk koltuğunu bile arkaya monte etme şansınız olur.
      Tek sıkıntınız o koltuğu söküp eve götürmek ve evden getirip arkaya ittirmek olacaktır 🙂

  7. Bora GÖREN

    Merhaba
    Ben 1972 doğumluyum. Ve 1,5 ay önce vosvos ile tanışman kararı verdim. Ama en az bir yıl araştırmak istiyorum. Ne nedir diye ? Bu sebep ile pek çok foruma ve siteye üye oldum. Hatta Sahibinden.com’a yıl yıl bakarak farkları anlamaya çalışıyorum. Hatta Aşağıdaki iki link ile de yurt dışındaki satılık arabalardan yıllar arasındaki modelleri anlamaya çalışıyorum. Dolayısı ile de sizden ricam kısaca yıllara göre bilgi Ve kesinlikle de 1972 model için fotolu bilgi rica ediyorum. Şimdiden ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.1972 yılı kaç tipe ayrılır farklar ne ? ve orjinali nasıl olmalı ?
    http://www.carsforsale.com/used-cars-for-sale/1970-volkswagen-beetle
    http://classiccars.com/listings/find/1971/volkswagen/beetle
    Saygılarımla
    Bora GÖREN

    • Caner Çelik

      Aracı özel olarak tanımıyorum. Vaktinde En Cicimiz Festivali’nde ödül almış bir vosvosu hatırlatıyor ama doğru mu, değil mi emin olamam plakasına bakmadan.
      Mantıklı olmak gerekirse, şöyle bir gerçek var : Bu fiyat aralığında satışa çıkmış bir vosvos – çok özel bir yanı yoksa – uzun süre satışta kalacak ve alıcı bulamayacaktır. Vosvos sahibi olmaya heves eden alıcı grubunun genelde bu rakamlara çıkacak bütçesi yoktur. Yani, olur da bu vosvosu alırsanız, acil satmak istediğinizde, üzüleceğinize emin olabilirsiniz.
      Velev ki, alıcılar çıktı, bunlar da ya ölü seviciler olacaktır, ya da sizi zararına satmaya teşvik eden simsarlar olacaktır.
      Şahsen Sahibinden’de o rakamın yarı fiyatına da 63 görmüşken, ben bir düşünürdüm böyle bir vosvosu almadan önce.
      İlle de alacak ve “koleksiyonunuza ekleyecekseniz” (bu rakama alınan bir vosvos ancak koleksiyon için saklanır), Gayrettepe’ye yakın bir vosvos servisi var Maslakta. Arzu Oto Volkswagen Servisi. Abdullah Usta ile temasa geçip vosvos ile ilgili bilgi almak isterseniz, eminim söyleyecek bir şeyleri vardır.

  8. ismail deep

    Sayın Caner bey size çok teşekkür ederim böyle bir form için. benim aklıma takılan lpg bu araçların motoruna bir sorun yaşatır mı bildiğim kadarı ile ruhsata işlenmiyor o yüzden muayeneye götürmeden lpgsini söktürüp götürülmesi gerekiyor.Bu yüzden benzin konusunda çok yakması ve sıkılırsam elden çıkartamama korkusu var. 1303s almayı düşünüyorum bu araç hakkında düşüncenizi almak istiyorum teşekkürler.

    • Caner Çelik

      Merhaba İsmail Bey,
      En iyi ihtimalle bile 35 yaşını geçmiş bir motordan ve onun aksamlarından bahsediyoruz. LPG elbette bu eski teknoloji ve eski parçaların üzerinde ciddi bir yıpranmaya yol açıyor. Fakat bazı vosvos kullanıcıları, yıpranma maliyetinin benzin yerine lpg kullanmanın yarattığı kazançtan daha düşük olduğunu iddia ederek, LPG kullanmaya devam ediyor.
      Bu noktada takdir sizin elbette.
      Muayene konusunda eskiden, küçük Anadolu şehirlerinde projelendirip ruhsata işletme ve muayeneden geçirme olayı vardı. Hâlâ mümkün olabilir, Sakarya gibi şehirlerde mümkün olup olmadığını araştırmanızı öneririm.
      1303s 1,600 cc’lik motora sahiptir, standart 1303’e göre daha atik olmakla birlikte, daha çok tüketeceğinden emin olabilirsiniz =)
      Elden çıkartamama korkusu varsa, vosvos almamanızı öneririm. Çünkü vosvos anında paraya dönüştürülebilecek bir yatırım değildir. Hele ki, sonbahar/kış döneminde satmaya karar verirseniz, bahara kadar ölüseviciler dışında talip çıkmaz.
      Yatırımınızı buna göre yapmanızı öneririm.

  9. Ahmet ÜNSAL

    Merhaba Caner bey,
    Verdiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yazılarınız anlatımınız süper bende vosvos sevdalısı ve hep hayalini kuran birisiyim yaz bitiminde kesin alma kararı verdim.Şuan da araştırıyorum yazılarınız çok yardımcı oldu.Sizden isteğim önereceğiniz bi form varmı üye olacağımız ve Ankara’da yaşıyorum burada daha çok bilgi alacağım yüz yüze görüşeceğim kimse varmıdır?
    Saygılarımla 😊

    • Caner Çelik

      Merhaba Ahmet Bey,
      Anatolia Vosvos Derneği tanıdığım ve güvenilir insanlardan oluştuğunu bildiğim bir topluluktur. Ekibin büyük kısmı İstanbul’da olduğundan size çok yardımcı olamayacaklardır. Ankara’nın köklü vosvos topluluğu Volksder de yıllardan beri ayakta durmaktadır.
      AVD’ye http://www.avd.org.tr/ adresinden ulaşmanız mümkün.
      Volksder’in de forumu http://www.volksder.org.tr/ adresindeydi ama sizinle paylaşmadan önce kontrol etmek için girdiğimde açılmadı. Umarım bir talihsizlik yaşamamışlardır.

  10. ensyuksel

    Merhaba,
    Öncelikle bu güzel yazınız için çok teşekkür ederim. Aklımdaki birçok soruya cevap buldum. Ancak birkaç ufak sorum bulunmakta, cevaplayabilirseniz çok mutlu olurum.
    Yukarıdaki yazınızda da bahsettiğiniz gibi ben 1303 serisinin aşığıyım, çocukluğumdan beri hayallerimde olan birçok oyuncağımın olduğu da tek seridir. Sonunda alabilmek umarım bu dönemlerde nasip olacak 🙂
    Ben yazınızı okuyana kadar hep 1303 serisinden 1303S’i düşünüyordum. Ancak anladığım kadarıyla her ne kadar 1303S’ler süper kasa olsa da sadece 1600 motorları var ki bu da eğer LPG kullanmıyorsam o yaştaki bir vosvosun fazla yakıt tüketimi demek.
    Sorum hem 1303S olup hem 1300 veya 1500 motor olanları olabilir mi?
    İkinci olarak, 1303S den vazgeçtiğimi varsayarsak yazınızda 1303 almamız gerektiğini söylemişsiniz ama sahibinden’den ilan arattığımda sadece katagori olarak 1303 çıkmıyor. Bahsettiğiniz seri 1303VW diye mi geçiyor acaba diye aklıma takıldı? Eğer öyle değilse de 1303 serisinde 1303 ve 1303S den başka hangilerini önerirsiniz?
    Ek olarak klasik bu dünya güzeli arabaya aşık olmama rağmen, 3-4 yıldır otomatik yüksek model arabalar kullanıyorum. Beni en çok endişelendiren direksiyon kullanımı. Yani direksiyon kullanılabilirliği nasıl bu tatlı araçlarda? Çünkü pilot koltuk, kremayer direksiyon gibi özelliklerden bahsetmişsiniz bunlar nedir acaba?
    Hepsinin dışında da günümüz piyasasında sizce ayıracağım en uygun bütçe ne olmalı hazır olarak alabileceğim bir vosvos için cevaplayabilirseniz beni çok mutlu edersiniz 🙂

    • Caner Çelik

      1500 motor serisi 1303 kasasında kullanılmadı. Vosvosun standart kasasında pre ve late modellerde 1100, 1200, 1300 ve 1500 gibi hacimlerde motorla piyasaya çıktığı bunların da motor hacimlerinden isimlerini aldığı bir gerçek.
      1303 dediğimiz seride ise ya 1300, ya da 1600 olacak, başka bir seçenek yok.
      1303 Sahibinden’de 1303VW olarak geçiyor, tahmin etmesi zor olmasa gerek =) 1303 L ve LS var bir de, yazmıştım bunu metinde de.
      Yazdıklarımı tekrar gözden geçirin Vosvos Üzerine 1 ve 2 yazılarından toplamda bir mâna çıkarmanız mümkün olacaktır. Kişisel olarak 1975 – 1303 serisini önerdiğimi yazmıştım. En yenisi bile 75’te (Latin üretimlerini katmıyorum, Almanya’da 81’e kadar devam eden sınırlı cabrio üretimini de dışarıda bırakıyorum) üretilmiş ve Türkiye’ye gelmiş bir arabadan bahsediyoruz, elbette modern arabalarla hiçbir koşulda kıyaslanamaz konfor ve performans açısından. Ne direksiyonu, ne de koltuk aerodinamisi açısından yeni bir arabadan aldığınızı alma şansınız yok.
      Bunu gözden kaçırmayın.
      Güncel bütçeleri takip etmiyorum ama bu yazılar kabaca 5 yıllık ve şu anda piyasada eskiden 2.000’e satılan araçların şimdi 5.000 – 6.000 bandına çıktığını düşünürsek, iyi ve temiz bir vsovos için bütçenizin 12-15.000 aralığında olması daha makul olacaktır sanıyorum.

  11. onur yürek

    Merhaba,
    Öncelikle bu güzel yazı ve cevaplardaki bilgilendirmeler için teşekkür ederim, oldukça faydalı bir sayfa olmuş. Ben de yıllardır uzaktan da olsa vosvos aşkıyla yanıp tutuşuyorum. Artık okul bitti, işe girildi, az bir miktar para biriktirildi, bir miktar da kredi çekip bu hafta ilk vosuma kavuşuyorum inşallah 🙂 1302 L model bir vos için sahibiyle anlaştım, açıkçası satın alma işlemlerini yapmamız an meselesi. Yalnız yukarıda, bu modellere biraz mesafeli yaklaşılması gerektiğini düşündüğünüzü belirtmişsiniz. Acaba bunun sebepleri neler? Ayrıca, bu model vosu aldığım takdirde, kullanım aşaması için verebileceğiniz ufak tavsiyeler varsa sevinirim 🙂

    • Caner Çelik

      Merhaba Onur Bey,
      Hayırlı olsun diyerek başlayayım söze. Hangi şehirde olduğunuzu bilmemekle birlikte, vosvosu ustaya göstermeden, kaporta/motor mekaniğini kontrol ettirecek bir usta bulmadan almayacağınızı umuyorum. Üstelik, kaporta, motor, mekanik, elektrik açılarından bir sorunu olmayan bir vosvos bulduğunuzu ümit ediyorum.
      “Yavaş yavaş yaptırırım” kafasıyla alınan vosvoslar %90 ihtimalle büyük masraflar yapılmak zorunda kalınan vosvoslar hâline geliyorlar, bunu lütfen gözardı etmeyin.
      1302 modelleri – yukarıda da yazdığım gibi – estetik bulmuyorum kendi adıma. Önden standart, arkadan süper görünümlü yani tasarımsal açıdan bir yere oturamamış bir vosvos serisidir. 1302 S ve 1302 L de daha az bulunan alt modellerdir. 1302 L alıyorsanız, bunun doğruluğunu teyit etmeniz lazım, L klasmanında olan nelerin vosvosta bulunup bulunmadığını internet taraması ve vosvosun sahibiyle konuşarak öğrenebilir, böylece aracın orjinalliği konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz kabaca. Aynı şekilde, motor numarasının doğrulaması için, internetten yıl bazında motor numaraları algoritmasına ulaşabilir, motorun doğruluğunu da kontrol edebilirsiniz.
      Az birikim, üstüne kredi çekerek vosvos almayı şahsen tavsiye etmezdim. Sonrasında kafanıza göre masraf yapmak istediğinizde ya da ansızın ortaya çıkan bir masrafı yapmak zorunda kaldığınızda, hareket edebilecek alanınız olmayacak parasızlıktan. Bu sefer vosvosunuz yatmaya, siz de hayal kırıklığı yaşamaya başlayacaksınız. (Evet, kesinlikle eminim böyle olacağından! ) Bu sizin hevesinizi kıracaktır, lütfen hesabınızı doğru yaparak alın.
      Kullanımı ile ilgili tavsiyeler?
      Hmmmm… Direksiyon kutusu olan bir araç olduğu için, bozmamaya dikkat edin, pahalıya patlıyor! =)
      Vosvosunuzu devirli kullanın, hava soğutmalı (yağ soğutmalı) olduğu için, rüzgar tek soğutma mekanizması, bu yüzden trafiğe daha az takılın yaz sıcaklarında.
      Yollara çıkmadan önce fren mesafesi, panik fren gibi konularda çalışarak hatalarınızı fark edin ve düzeltin.
      Sonrasında da keyifle gezin, daha ne diyebilirim ki? =)

  12. onur yürek

    Çok ama çok teşekkür ederim cevaplarınız için !! 🙂
    Ben Ankara’dayım. İki gün önce bir ustayla beraber kaporta, motor, elektrik aksam kontrolünü yaptık. Bazı giderilmesi gereken ufak sıkıntılar mevcut, örneğin arka rezistans arızalı. Ya da mesela ısıtma sistemi sol tarafta çalışmıyor. Onun dışında motor, yürüyen aksam, kaporta iyi durumda. Önümüzdeki aylarda para biriktirmeye devam edeceğim için, ek masraflar, aksesuarlar konusunda bariz bir sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum açıkçası.
    Vosumu günlük olarak, işe gidip gelirken kullanacağım için ufaktan Kızılay trafiğine takılacağımı ön görüyorum 🙂
    Bu arada, ustanın tespit ettiği sıkıntılardan birisi de direksiyon boşluğu sorunu. Henüz rota götürmedim, ama umarım direksiyon kutusuyla ilgili bir sorun değildir. Bu başımı ağrıtabilir 🙂
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum tekrar. Özellikle motorun doğrulanması ve araç orjinalliği konusunda söylediklerinizi acilen dikkate almam gerektiğini düşünüyorum.
    Selamlar 🙂

    • Caner Çelik

      Vosvosla birlikte usta da alınmış olur, eğer iyi bir ustaya sahipseniz, o zaman korkacak bir şey yok. Arka cam rezistansı birkaç ay sonra çözebileceğiniz bir sorun, neyse ki aciliyeti yok.
      Isıtma sistemi alt kanalları mı kapalı, yoksa başka bir nedenden ötürü mü çalışmıyor, bilmediğim için umarım kolayca hallolacak bir şeydir demek geliyor elimden.
      Vosvos günlük kullanım için uygun bir araç değildir, 43 yaşında bir metal yığını olduğunu unutmayın, daha çok kullanım iyi yerlerinde ışıldama yapacağı gibi, kusurlu yerlerinde de daha çok dökülmeye yol açacaktır. Hele ki Kızılay’da, kesinlikle baş ağrısı olacak =)
      Direksiyon boşluğu küçükse o boşluk alınır, büyükse ve düzelecek gibi değilse, birazcık maliyetle yenisi bulunur, alınır ve takılır. Umarım sadece boşluğu alarak düzeltilebilecek kadar azdır.
      Ben teşekkür ederim nazik yorumunuz nedeniyle.
      Keyifle kullanabileceğiniz uzun yıllar dilerim.
      Selamlar 😉

  13. murat eker

    Caner bey merhaba
    öncelikle bu site için çok teşekkür ederim arayıp ta bulamadığım bir blok 🙂
    İşsizler tayfasından birisiyim ortalama 10 bin 15 bin arası 63-66 arası bir pre düşünüyorum.
    yazılarınızın hepsini okudum ilk başlayanlar için preyi değilde daha konfor ve ucuz maliyetlerle 1303 leri öneriyorsunuz, ama naparsınız gönül kaydı bir kez pre ye 🙂
    http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-klasik-araclar-klasik-otomobiller-1966-pre-yeni-motor-227104281/detay bu siyah araç gözüme çarptı düşüncelerinizi merak ediyorum birde
    http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-klasik-araclar-klasik-otomobiller-1964-model-1200-pre-vizeli-izmirde-206584209/detay
    iki araç arasında dağlar kadar kadar fark var en çok merak ettiğim
    sıfır bir motor yurt dışından getirtmek ve ikinci linkte aracı toplamak mantıklı mı ikinci linkteki aracı 10 bin e toplaya bilir miyiz şimdiden teşekkür ederim

    • Caner Çelik

      Merhaba Murat Bey,
      Yazılarımdaki rakamlar bundan 5-6 yıl öncesine ait rakamlar aslında, onlar üzerinde bir düzenleme yapmam gerekiyor =)
      Gönlünüzün pre’ye kaymasına şaşırmıyorum, hepimizin gönlünde bir pre yatar, yalan değil ama pre başlangıç için gerçekten zorlu olacaktır.
      İşsizler tayfasından biriyseniz, iş bulmadan vosvosa bulaşmayın derim. Hele toplanması gereken bir vosvosa hiç bulaşmayın. İlânlara baktığımda ikisinde de sıkıntı görüyorum, biri “Ederinin neder bu kadar altında, ne sıkıntısı var?” sorusunu düşündürüyor, ikincisi ise “Yok devenin nalı!” dedirtiyor, ne yalan söyleyeyim. Bence ikisine de bulaşmayın 😉
      Yurt dışından motor, şanzıman ve bütün parçaları getirtebiliyorsunuz elbette. Bunun için http://www2.cip1.com/ sitesi oldukça yoğun bir şekilde kullanılıyor.
      Biraz maliyetli olsa da, bütçesi buna elverişli olan insanlar, bu paraları harcamakta beis görmüyorlar. Sizin takdiriniz de sizin bütçenizle ilgili.
      Son sorunuza cevaben : 10.000 ‘e toplarsınız elbette de, harcadığınız zaman ve enerji, yaşadığınız sinir ve stresten sonra sizi kim, ne kadara toplar?
      İlk vosvosunuzda vosvos toplamaya heveslenmeyin, birkaç yılınızı vosvosla uğraşarak geçirmeden vosvos toplamaya hiç yeltenmeyin.
      Sevgiler, selamlar.
      Caner

  14. Sebahattin

    Merhaba caner Bey ben Yalova dan sabahattin….!999 deprem öncesi 4 adet(63-73-71-74 model ) kullandım…çokmasraf yaptım ancak çok keyif aldım…..New Beetla almak istiyorum lakin…maddiyat ileriye ötelettiriyor beni…çevremden şahin ve doğan baskıları olmasına rağmen ısrarla vos almak istiyorum …..sahibinden com. da bir kaçaraç kafama yattı fakat AS Motor,AT şanzımanlı olsun istiyorum nasıl anlarım…kullanıcıda bilmiyor Bilginize şimdiden Teşekkürler

  15. mete

    Caner abi başından beri okudum konuşmalarınızı muhteşemsiniz, bende ilk defa bir vosvos sahibi olmak için uğraştım şuan almak istiyorum ama pre var kafam da ama ben istanbuldayım araç antalyada ve araç tan hiç anlamıyorum ama aşığım bu araca ve hiç kullanmadım alıp saklayıp hafta sonları kullanacağım artık uykularım kaçıyor desem yalan olmaz ve hiç vosvos u olan arkadaşım yok, araç sahibi foto ve video attı izledim ve güzel 1966 model araç bu kadar aşıkken bu araca aldıktan sonra hayal kırıklıgı yaşar mıyım alacağım diye çok mutluyum ama korkuyorum da bu arada ben mekanikerim sanayide çalışıyorum.bilğilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler…

    • Caner Çelik

      Merhaba Sevgili Mete,
      Vosvos Üzerine 1 ve 2 yazılarını bitirdiysen, fark etmişsindir ki başlangıç vosvosu olarak Pre önermiyorum net bir şekilde.
      Ama sen sanayide tekniker olduğunu söylemişsin, motor & mekanik işlerine elinin yatkın olduğunu, mekanizmayı çözdükten sonra kendi kendine de bir şeyleri çözebileceğini düşünüyorum. Bu da bir süre sonra ustalarla daha az uğraşacağın ama daha fazla boş zamanını vosvosa ayıracağın anlamına geliyor 🙂
      Bu noktada, kararını vermek için şu soruyu sor kendine : 51 yıldır yollarda olan bir aracın sorumluluğunu almaya hazır mısın? Metal yorgunluğu vs. göze görünmeyecek problemlerin yanı sıra, yol yapmaya başladıktan belki 3, belki 100 km sonra kendini gösterecek teknik problemlerin her biri, makinenin yaşı ve Türkiye’de yeterince parçasının bulunmaması nedeniyle sırtına kambur ekleyecek. Bunu göğüsleyebilecek kadar kazanıyor musun?
      Ben bu yazıları yazarken 2010 bile değildi yıl, üzerinden 8 yıl geçti ve geçen bu sürede yaşanan Dolar & Euro değerlenmesi de ithal bütün parçaların fiyatlarına yansıdı elbette.
      Arabaya bir kez para verip sonra da 10.000 km’de bir servise götürmeyeceksin, bunu bil 🙂

Bir yanıt yazın